Zorg op maat
Voor wie is het Zorgboerdereitje?
Het Zorgboerdereitje is een warme, kleinschalige woonplek voor mensen met een licht verstandelijke beperking, met psychische of psychiatrische problemen en/of stoornissen binnen het autistische spectrum. Ieder krijgt bij ons de individuele zorg en begeleiding die bij hem of haar past en hierop worden de werkzaamheden in de dagbesteding afgestemd.
Het belangrijkste criterium voor nieuwe bewoners is dat ze passen binnen de huidige groep zodat we de harmonieuze en veilige sfeer blijven behouden. Dit draagt bij aan het welzijn van iedereen: het bevordert wederzijds begrip, vermindert conflicten en vergroot het gevoel van geborgenheid. Om dit te waarborgen besteden we veel zorg en aandacht aan de kennismaking en intake van een mogelijke nieuwe bewoner.
Zorgvuldige intake
Het bieden van een veilig thuis en kwalitatief hoogwaardige zorg begint voor ons al bij het allereerste intakegesprek met Frits, Yvonne en Marco, de eigenaren van het Zorgboerdereitje. Is er tijdens dit gesprek een goede klik, dan volgt er een verdere kennismaking waarbij de toekomstige bewoner twee dagen meeloopt bij de dagbesteding. Deze wordt bij ons op het eigen erf geboden waardoor hij of zij ook de sfeer kan proeven van de hele woonomgeving.
Is iedereen tevreden over het verloop van deze twee dagen, dan organiseren we binnen een week een logeerperiode van drie dagen op de zorgboerderij. Zo kunnen de nieuwe bewoner, de huidige bewoners en het zorgteam verder met elkaar kennismaken en krijgen we goed inzicht in de onderlinge klik en sfeer. Op basis van deze ervaring wordt tijdens een teamoverleg besloten of de bewoner bij ons komt wonen.
Al onze bewoners hebben een bewindvoerder en mentor. Mochten deze er op het moment van opname nog niet zijn, dan zoeken we gezamenlijk naar de goede mensen hiervoor.
Borging van kwaliteit en persoonlijke zorg
Om hoogwaardige en persoonlijke zorg te waarborgen, die goed is afgestemd op de bewoners, besteden we veel aandacht aan onze rapportages, overleggen en evaluaties. Zo rapporteert ons team elke dienst in het cliëntendossier Cliendo. Hierin leggen we alle relevante gegevens vast, wat ons helpt om eenduidige zorg te bieden die afgestemd is op de wensen en persoonlijkheid van de bewoners.
Iedere maand houden we een bewonersvergadering waarin onze bewoners de ruimte krijgen om te delen hoe zij de huisregels en afspraken ervaren en of ze eventueel tegen moeilijkheden aanlopen. Samen gaan we op zoek naar passende oplossingen, zodat iedereen zich gehoord en serieus genomen voelt en de leefomgeving voor iedereen prettig blijft. De belangrijke aandachtspunten uit de bewonersvergadering, worden vervolgens ook meegenomen in het maandelijkse teamoverleg. Verder wordt, samen met de externe GZ-psycholoog Silvia Bijker, ook iedere bewoner afzonderlijk besproken om de voortgang te evalueren en de zorgplannen, daar waar nodig aan te passen. Silvia verzorgt ook regelmatig trainingen en bijscholing voor het team, gericht op onze specifieke doelgroep.
Daarnaast hebben we jaarlijks een evaluatiegesprek met de mentor of persoonlijk begeleider. Daarin nemen we de individuele doelen van de bewoner zorgvuldig door en passen we deze aan als dat nodig is. Zo kan elke bewoner zich gericht persoonlijk blijven ontwikkelen.
Zorgfinanciering op maat
De zorg op onze zorgboerderij wordt betaald vanuit een Persoonsgebonden Budget (PGB). Op dit moment hebben alle bewoners een indicatie binnen de Wet langdurige zorg (WLZ), wat betekent dat zij langdurige en intensieve zorg nodig hebben.
In sommige gevallen kan de zorg ook worden geregeld via de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Deze wet biedt hulp voor mensen die ondersteuning nodig hebben om zelfstandig te kunnen wonen. Toch streven we ernaar om, waar mogelijk, een WMO-indicatie om te zetten naar een WLZ-indicatie. Want de WLZ past beter bij de langdurige zorg die wij op de boerderij bieden.
Heeft u interesse of wilt u meer weten?
Bij een opnamen gaan we zorgvuldig kijken of een bewoner past bij ons en zich kan thuis voelen in de groep. De bewoner krijgt de mogelijkheid om twee dagen mee te draaien met de dagbesteding. Een week later komt hij twee tot drie dagen logeren. Hierna volgt er een teambespreking waarin we kijken of de desbetreffende bewoner past en we de begeleiding kunnen geven die nodig is. Hier is ook de psycholoog bij betrokken. Is iedereen enthousiast en de bewoner ook dan kunnen we over gaan tot het wonen.
Voor een kennismaking of rondleiding bij Het Zorgboerdereitje, neemt u alstublieft contact met ons op. We zijn enthousiast om u als onze nieuwe bewoner te mogen verwelkomen!